De geschiedenis van onze grond
Reviews
"Kortom een verrukkelijk boek", "op het einde van dit boek heb je het oudste verhaal van Vlaanderen grondig door!"
" Een goed schrijver verstaat de kunst om een moeilijk onderwerp te verwoorden in begrijpelijke mensentaal. Dit is, met grote onderscheiding, en met groot gemak bij Jasper in zijn eerste boek volledig gelukt."
"Heel toegankelijk boek, vlot geschreven en actueel", "Boeiende laagdrempelige benadering van huidige prangende maatschappelijke uitdagingen"
"Heel vlot geschreven, wetenschap voor het grote publiek."
Teaser
In dit boek ontdek je hoe Vlaanderen altijd al een land van water was, waarom er zich een heuvelzone bevindt in Midden-België terwijl het noorden zo vlak is, waar de steenkool die we in Limburg uit de grond haalden vandaan komt en hoe dezelfde ondergrond ons in de toekomst hernieuwbare energie kan leveren, waarom we ploeteren in de vruchtbare klei in West-Vlaanderen en zandkastelen bouwen in de Kempen, waar de bouwstenen van onze mooiste historische monumenten vandaan komen, zelfs hoe de Vlaamse wielerkoers haar oorsprong vindt in een ver verleden.
We ontdekken het allemaal tijdens een tijdreis van meer dan 500 miljoen jaar, waarbij we onze grond volgen op zijn odyssee van de Zuidpool tot ver in het noordelijk halfrond, en van eenzame eilanden in grote oceanen naar supercontinenten met hoge bergen en vulkanen. Na het lezen van dit boek krijg je misschien wel een nieuw perspectief op je eigen omgeving. Dan is mijn missie geslaagd.
Men zegt vaak dat de geschiedenis zich herhaalt, dat we eruit kunnen leren zodat we in de toekomst niet dezelfde fouten maken of zodat we net kunnen onthouden wat wél goed was. Dat geldt ook voor het geologische verleden. Zeker nu we ons zo bewust worden van onze impact op de aarde, op het milieu en het klimaat, is het goed om onze dynamische aarde beter te begrijpen. Doorheen de lange geologische geschiedenis is ons huidige gematigde klimaat eerder een uitzondering dan de regel. Ook in de tijden dat er geen mensen leefden, waren er natuurlijke processen die het klimaat en de leefomgeving op aarde konden aantasten. De aarde heeft namelijk al voor heel wat hete vuren gestaan, opnieuw letterlijk en figuurlijk. Door te leren hoe eerdere gebeurtenissen onze aarde beïnvloedden en hoe de aarde zich ervan herstelde, kunnen we ook genuanceerder nadenken over de toekomst. Tot slot leert deze tijdreis ons iets over onze nietigheid als mens, als gast op onze oeroude planeet vol natuurkrachten. Wij zijn bevoorrechte nevenpersonages in een episch verhaal, dat nog lang niet voorbij is.